AKTUALNO

UŽITAK U PRIRODI – Festival gljiva, vune i plodova jeseni
26. rujna, 2022.

Festival gljiva, vune i plodova jeseni, usprkos prijetnji kiše, doživio je još jedno uspješno izdanje u Staroj Sušici pa organizatori – ponajprije ravnogorska Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara zaslužuju svaku pohvalu. Naravno, ti plusevi idu i na račun ostalih uključenih u organizaciju, a to su ove godine bili Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Stara Sušica, Udruga mladih Futurum Montis, Goranske vunarice Ravna Gora te kao stručna potpora Turistička agencija Lynx and Fox i Gljivarska udruga Ožujka Rijeka. Važno je spomenuti i Općinu Ravna Gora kao glavnog pokrovitelja ove priredbe.
Na njihov poziv odgovorili su brojni ljubitelji otvorenih prostora i plodova jeseni, a višesatno druženje počelo je izložbom gljiva i edukacijom o tom slasnom šumskom »mesu«, nastavljeno izložbom vune i vunarskih proizvoda, sajmom autohtonih proizvoda, rukotvorina i suvenira, vožnjom kočijom te ugostiteljskom ponudom i igraonicama za djecu. Na svoje su došli planinari i ljubitelji gljiva, koji su krenuli prema Javorovoj kosi u pratnji licenciranih vodiča Lynx and Fox i gljivara iz Gljivarskog društva Ožujka iz Rijeke. Kod planinarske kuće na Javorovoj kosi gljivar Ervin Raguzin održao je zanimljivo predavanje o gljivama uz determinaciju usput ubranih gljiva. Ljubitelji biciklizma imali su velik izbor biciklističkih ravnogorskih zelenih staza, a oni kojima je draži boravak na jednom mjestu, mogli su pred starosušičkim dvorcem sudjelovati ili samo promatrati natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića, ali i posjetiti svake pažnje vrijedan Centar za velike zvijeri i upoznati se s medvjedom, vukom i risom.
Da sve bude u pozitivnom tonu, pobrinuo se voditelj Domagoj Jakopović Ribafish, poznati kolumnist, novinar i gastrobloger koji je bio pravi meštar ceremonije. U natjecanju za najbolji gljivarski kotlić natjecalo se osam ekipa, a koji je bio najbolji odlučivala je komisija u kojoj su bila poznata lica s naših Tv ekrana, Željka Klemenčić, novinarka, urednica i jedna od najvećih hrvatskih gastrogurua, Saša Vukić kuhar, poznati hrvatski food influencer i gastrobloger, i Ribafish. Pobjedu je odnijela Udruga umirovljenika iz Ravne Gora, drugi je bio ekipe „Samrock puba, a treće mjesto zauzeo je kotlić Planinarskog društva „Višnjevica“ . Posebnu nagradu za najbrojniju i najveseliju ekipu dobilo je Žensko društvo Split. Dijelom Gastro showa bili su i više ili manje znani hrvatski infruenseri i gastro blogeri Saša Vukić iz sasine-kuhinje.com, Kasandra Draganić, Darko Kontić, Vanja Vukadinović i Antun Rašić. Za plesni i ritam užitka pobrinuli su se uvijek spremni domaći Promili, a prije no što je kiša iznova »blagoslovila« i ovaj dio Gorskog kotara, Festival gljiva, vune i plodova jeseni potvrdio se kao jedna od autohtonih, vrlo zanimljivih i isto tako kvalitetnih goranskih turističkih priredaba.

Piše: Marinko Krmpotić, Novi list, 24.09.2022.

Događaji

Nema događanja

Aktualno

Share This