AKTUALNO

Šumski gurman fest u Delnicama: Delicije sa štandova mamile posjetitelje
13. kolovoza, 2018.

Štandovi KUD-ova pristigli iz cijele Hrvatske mamili su posjetitelje zahvaljujući zanimljivo postavljenim starinama, ali i mogućom degustacijom raznih delicija

DELNICE Zamamni mirisi domaćih kolača, tek kuhanog mađarskog gulaša i friško pečenih palačinki širili su se Trgom 138. brigade HV-a u Delnicama povodom manifestacije Šumski gurman fest.

Štandovi KUD-ova pristigli iz cijele Hrvatske, najviše iz Slavonije, mamili su posjetitelje upravo zahvaljujući zanimljivo postavljenim starinama, ali i mogućom degustacijom raznih delicija. Domaćin KUD Delnice, na čelu s predsjednicom Dušankom Crnković te ostalim članovima, na svoj štand privlačio je pjevanjem i zaraznom dobrom voljom, nudeći usput domaći lovački gulaš, štrudle od borovnice, jabuke, heklane suvenire ili pak drvene proizvode. Daljnjom šetnjom među štandovima, razne slastice vrijednih ruku Katarine Grivec, Marije Kanižaj, Ane Šlibar te Terezije Komorski iz KUD-a »Ivan Mustač Kantor« iz Svete Marije jednostavno su tjerale na zaustavljanje.

– Na današnju manifestaciju pristiglo je naših 40-ak članova iz Međimurja i s ponosom smo predstavili naša tipična autohtona jela: od tradicionalnih kolača koja su već neka i zaboravljena do suhomesnatih proizvoda. Potrudili smo se da što više ljudi može degustirati našu ponudu, a na manifestaciji sigurno uživamo jer osim što predstavljamo naš kraj upoznajemo i druge običaje, hranu, ali i sklapamo nova prijateljstva – izjavila nam je Katarina Grivec, članica KUD-a »Ivan Mustač Kantor«.

Mađarski grah
Specifični štand imala je i Zajednica Mađara Daruvar koja je osim tradicionalnih mađarskih kolača i domaćeg pekmeza nudila i degustaciju mađarskog graha na zadovoljstvo svih posjetitelja.

Bogatu ponudu i promociju KUD-a imali su štandovi KUD-a Zvirišće Šemovci koji su predstavili kupinovo vino, izložbu ručnih radova, degustaciju domaćega sira i špeka, uz neizostavni domaći kruh. Da se zaustave pri njihovom štandu, privlačilo je i njihovo prikazivanje procesa domaćeg stvaranja od lana do platna, radovi kipara Đure Zvonara ili glazbeni zvuci cimbole – žičanog glazbenog instrumenta na kojem su svirale mlade djevojke Klara Zvonar i Dora Kolarić odjevene u narodnu nošnju svoga kraja. Lutajući do drugih izložbenih štandova, svugdje se moglo zaviriti u prošlost zahvaljujući izloženim starinama i pričama predstavnika KUD-ova.

No bogata ponuda nije imala samo degustacijski dio već i glazbeno-scenski program u kojem se većina KUD-ova predstavila revijom narodnih nošnji, glazbenim nastupom, sudjelovanjem u izboru Zeleno-plave kraljice ili u natjecateljskom dijelu ocjenjivanju štandova prema određenim kategorijama. Pobjednici u svim natjecanjima za to su dobili priznanje, ali i veliki pljesak publike.

Autor: Danijela Pleše
Objavljeno: 30. srpanj 2018. u 11:38

U Delnicama na 3. Šumskom gurman festu priređena su i zanimljiva natjecanja:
Rezultati izbora:

Za kategoriju “Zeleno – Plava Kraljica”
Kraljica: Morena Poljančić, KUD Delnice
Prva pratilja Klara Zvonar KUD “Zvirišće” Šemovci
Druga pratilja: Suzana Blagus, KUD “Ivan Mustač – Kantor” Sveta Marija

Za kategoriju “Najatraktivnija ženska narodna nošnja”
Željka Hajduk, KUD „Preslica“ Pešćenica

Za kategoriju “Najatraktivnija muška narodna nošnja”
Mario Horvatić, KUD „Preslica“ Pešćenica

Za kategoriju „ Najoriginalniji par u tradicijskoj opravi”
Snježana Sabo i Josip Fa, Zajednica Mađara Daruvar

Priznanja :
Naj gurmanska ponuda
KUD „Preslica“ Pešćenica

Najsadržajniji štandovi
KUD “Zvirišće” Šemovci,

Naj slastice
KUD “Ivan Mustač – Kantor” Sveta Marija

Najbolje tradicijsko jelo (hladno)
Zajednica Mađara Daruvar

Najbolje kuhano jelo (toplo)
Društvo Mađara Pakrac

tri krasne kraljice  Morena, Klara i Suzana

obitelj Posavec iz Šemovaca

mađarski gulaš

Košarica od kruha -KUD Delnice

goranski nadjev - KUD Delnice

hladna plata  KUD Preslica

domači štruklji

izlozba starina na Gurman festu

filana paprika

degustacija u ugodnom hladu - KUD Preslica iz Pescenice

razvlačenje kora za štruklje -  Katica iz Šemovaca

Događaji

srp 2024

Dani lavande u Moravicama – 08.07.2024. - 14.07.2024. @ 16:00 - 21:00
Bobfest - festival bobičastog voća – 20.07.2024. @ 11:00 - 21:00

Aktualno

Share This