APOTEKA

Šipak

Čaj od šipka jedan je od najčešćih čajeva u uporabi i sigurno ga ima svako domaćinstvo.
Šipak je bogat izvor vitamina C, jača imunološki sustav, potiče prirodnu obranu organizma, te jača otpornost organizma na mnoge bolesti. Posebno ga je korisno piti u zimskim mjesecima, kada djeluje preventivno u borbi protiv gripe, ali također olakšava prehladu i gripozna stanja.
Zbog voćnih kiselina u svome sastavu, čaj od šipka, djeluje i na reguliranje stolice.
Također, čaj od šipka se koristi preventivno, ali i za čišćenje već nastalog pijeska i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru.
Osim kao lijek šipak se od davnina koristi i u goranskoj kuhinji. Plodovi moraju potpuno dozoriti prije nego se jedu sirovi, a za upotrebu u prehrani bolje ih je brati prije nego omekšaju. Sve dlačice se moraju ukloniti. Od plodova šipka radi se žele i pekmez.

Čaj od šipka
za sva navedena oboljenja
1 jušna žlica zdrobljenih suhih plodova šipka
2 dl vode
U vodi namočiti šipak, poklopiti i pustiti tako preko noći. Čaj zakuhati i pustiti da vrije na laganoj vatri nekoliko minuta. Procijediti i piti jednu do dvije šalice čaja na dan. Po želji zasladiti medom.
Kod kamenaca piti do četiri šalice čaja na dan

Pekmez od šipka
1 kg plodova šipka
1 kg šećera
Šipak očistiti od koštica i oprati. Ako je mesnati dio šipka tvrd prokuhati ga u malo vode (na kilogram šipka jedna šalica vode) da omekša i raskuha se. Raskuhani šipak pasirati i kuhati stalno miješajući. Dodati šećer i stalno miješati dok smjesa ne dobije odgovarajuću gustoću. Toplo uliti u sterilizirane staklenke i pustiti da se ohladi i zatvoriti poklopcem.

Sastojci:

Šipak

Aktualno

Share This