AKTUALNO

Ravnogorski festival starina okupio čuvare baštine iz cijele Hrvatske
3. lipnja, 2016.

U Ravnoj Gori je, već sedmu godinu za redom, održava manifestacija Festival starina “Iz bakine škrinjice” koji je osmišljen 2010. godine na inicijativu Udruge „Plodovi gorja Gorskog kotara”, prihvaćen na suorganizaciju od Turističke zajednice općine Ravna Gora te od samog početka podržan od Općine Ravna Gora i Primorsko goranske županije.

Ovogodišnja „Škrinjica” započeta je 7. svibnja otvorenjem izložbe “Čarolija šume”, gdje su izloženi radovi učenika 1. i 4. razreda ravnogorske Osnovne škole, kao rezultat niza tradicijskih radionica u suradnji sa stolarima, umjetnikom kiparom, vunaricama, roditeljima, bakama i djedovima… Događanja su nastavljena izložbom slika „Škrinjica vizura” Ivice Ice Bilandžića koja je trajala od 21. do 29. svibnja. U završnici Festivala starina 4. lipnja u SPC Goranka otvorena je izložba starih fotografija i alrauni „Iz škrinjice Vinka Pavera” autora Diane Šporčić i Marijana Vančine. Otvorenje su svojom svirkom uveličali Ravnogorski tamburaši i Dragutin Šporčić. je otvorena od 12 lipnja. Organizatori ističu da su obje izložbe odlično posjećene.

Središnja svečanost „Škrinjice” ove godine je održana 29. svibnja u ravnogorskom Domu kulture uz impozantan sajam starina i autohtonih proizvoda s bogatim kulturno scenskim programom. Naime, središnje događanje baštinskog festivala ugostio je rekordan broj od preko 400 izvođača i izlagača iz raznih krajeva Hrvatske uz atraktivnu reviju narodnih nošnji.

Organizatori ne kriju zadovoljstvo, a ništa manje zadovoljni su i gosti ovogodišnje Škrinjice.

Biljana Barković – voditeljica Turističkog putopisa “Zelena i plava Hrvatska” – Portala za kulturni turizam, drugu godinu za redom uspješno surađuje s Udrugom Plodovi gorja oko angažmana KUD-ova iz cijele Hrvatske za nastup na Škrinjici. Gđa Barković ističe:

– Na sedmom festivalu starina prelijepi ravnogorski krajolici, odisali su ljepotom kulturne baštine i duhom tradicije svih hrvatskih krajeva Gorskog kotara, Bilogore, Podravine, Banovine, Posavine, Priogorja, Zagorja, Like i Dalmacije. Ugodan ambijent Doma kulture bio je ispunjen impozantnom ponudom očuvanih starina, izvornih suvenira, narodnih vezova i rukotvorina, a uz atraktivni izložbeni dio, širio se i neodoljiv miris autohtonih delicija, izvornih specijaliteta, tradicijskih kolača i starinskih jela. Revija narodnih nošnji živuća je slika kulturnog blaga i neizbrisivog traga naše povijesti koju su ponosno predstavljali članovi i članice svih KUD-ova. Stoga se želimo zahvaliti svim sudionicima programa koji su puni elana došli u Ravnu Goru i cijelim srcem doprinijeli ovoj tradicionalnoj manifestaciji kojoj iskreno želimo da i dalje bude tako posebna i uspješna.

Mandica Rukavina iz HKUD-a “Široka kula” kaže: Bila nam je izuzetna čast na “Festivalu strarina” predstaviti Liku, a posebno svoje mlado Društvo koje djeluje od kraja 2013. godine. Teško se možemo mjeriti sa društvima koji imaju dugu i bogatu tradiciju, međutim sama je činjenica da smo potekli iz sela koje je u Domovinskom ratu bilo okupirano i zapaljeno, pa tim više sve što smo imali za predstaviti, kako u folklornom, tamburaškom i dramskom dijelu programa, tako i u rukotvorinama članica naše “Etno – radionice”, te u izložbenom dijelu pod nazivom “Lika – starine”, za nas ima posebno značenje i veličinu. Bila je ovo još jedna lijepa prilika za druženje, upoznavanje, razmjenu iskustava, za osvješćivanje koliko je Hrvatska lijepa i bogata u svim svojim krajevima i segmentima. Zahvaljujemo organizatorima na ukazanom gostoprimstvu. Smatramo da je ovakvih druženja i prezentacija potrebno što više kako bi vidjela upravo ta raznolikost i bogatstvo kojim obiluje naša Hrvatska.

Karmela Habdelić iz KUD-a “Sv. Andrija” Novaki – Sveta Nedjelja o gostovanju u Ravnoj Gori kaže:

– Svi su bili oduševljeni – domaćini su bili ljubazni i susretljivi od samog dolaska, pa kroz cjelokupni program koji je zaista bio jako lijep i bogat. Dvorana, koja je bila prepuna, ne samo starina, rukotvorina i prekrasnih narodnih nošnji, nego i veselih, raspjevanih i nasmijanih ljudi, ostavila je veliki dojam na sve nas. S pjesmom smo došli, s pjesmom smo i otišli, pozdravljajući Ravnu Goru, sa željom, da se prijateljstvo nastavi. Iskreno i od srca, hvala svima.

Marina Njerš iz KUD-a “Fran Galović” Peteranec iz Podravine naglašava: Sretni smo što smo imali priliku sudjelovati u ovako bogatoj prezentaciji tradicije i baštine na ravnogorskom “Festivalu starina”, zahvaljujemo organizatorima ove atraktivne manifestacije. Bilo nam je prelijepo, i mladima i starima.

Igor Grgić iz KUD-a “Palična” Severin, koji je uz raskošan opis tradicijskog ruha na Reviji narodnih nošnji, cijelo vrijeme je autohtonim delicijama i tradicijskim jelima uspješno prezentirao Bilogorsku autentičnu kuhinju u kojoj su mnogi uživali kušajući izvorne specijalitete Sverinskog kraja, rekao nam je:

„Odmah smo prepoznali mjesto izvornosti gdje možemo prezentirati svoju “Bilogoru” i aktivan rad našeg KUD-a pa smo se rado odazvali pozivu organizatora. Svima veliko hvala na gostoprimstvu, ljubaznosti i dobrodošlici. Želimo puno uspjeha u daljnjem radu i očuvanju tradicije „Lijepe naše”.

Ljiljana Raičković, predsjednica KUD-a “Palična” Severin
dodaje: Svi članovi KUD-a lijepo su se proveli i još se jednom zahvaljujem na pozivu za ovako lijepo organiziranu tradicionalnu manifestaciju koja nam je ispunila srca.

Cijeli “Festival starina” ostavio je nas jako dobar utisak. Toliko je toga prikazanog u jednom danu. Cijeli taj koloplet šarenila sastavljen iz raznih dijelova Hrvatske na jednom mjestu od gastronomije pripremane na licu mjesta do one ponuđene na štandovima. Folklorni i etno prikazi onoga što se je godinama skupljalo, sve je to dio naše baštine kojom se svi trebamo dičiti. Drago nam je što smo i mi bili jedan dio toga i što smo prezentirali ono što mi njegujemo u Općini Severin i našoj Bilogori. Sve pohvale organizatorima na uloženom trudu.

Anita Mlinarić iz KUD-a „Seljačka Sloga” Greda Sunjska kaže: Ove godine smo prvi puta sudjelovali i izuzetno smo zadovoljni kako samom organizacijom, tako i bogatstvom narodne baštine koja je prezentirana od strane svih KUD-ova. Ovako opsežnih “Festivala” bi trebalo biti što više kako bi se nastavila njegovati naša izvornost u svim segmentima ljudskog stvaralaštva.

Marko Klak iz KUD-a “Posavec” Dubrovčak Lijevi i Topolje, rekao nam je:
-“Čestitam svim organizatorima, ovog, hvale vrijednog Festivala. Unatoč smanjenom prostoru, sam interijer cijele dvorane disao je prošlim, davno nestalim vremenima, od narodnog ruha do ostalih izvornih proizvoda koji su bili nit vodilja cijelog Festivala. Nastupi svih voklanih i folklornih skupina srce su ovog događaja, te su nas podsjetili na narodna veselja koja su se događala u prošlosti, ali i pokazali nam kulturnu baštinu narodnog ruha koju su uprizorili putem Revije narodnih nošnji. Oduševljeni smo prirodnim ljepatama, osobito kanjonom “Kamačnik” koji nas je ostavio bez daha. Kompletnu manifestaciju, unatoč premalom odazivu posjetitelja ocjenjujemo uspješnom, te za Ravnu Goru vrlo važnim turističkim događajem koji valja očuvati i prezentirati diljem naše zemlje.

U kulturno glazbeno scenskom programu sudjelovali su domaćini Dječji vrtić OŠ Dr.B. Markovića , Dječji pjevački zbor „Brezice”, dječji tamburaški orkestar HKD „Gora”, Ravnogorski tamburaši, MPZ „Gimpl” i gosti KUD “Palična” Severin, KUD “Fran Galović” Peteranec, KUD “Posavec” Dubrovčak Lijevi i Topolje, HKUD “Široka Kula, KUD “Seljačka Sloga” Greda Sunjska, KUD “Sv. Andrija” Novaki-Sv. Nedjelja, KUD “Napredak” Knin, KUD i Etno udruga “Petrovo Polje” Ružić.

Gostujući KUD-ovi su ujedno i prezentirali tradiciju narodnog ruha svog kraja na reviji narodnih nošnji, predstavili su i mnoštvo očuvanih starina, izvornih suvenira, vezova i drugih rukotvorina, a uz atraktivni izložbeni dio, bilo je tu u mnoštvo primamljivih mirisa i okusa autohtonih delicija, izvornih specijaliteta, tradicijskih kolača i starinskih jela. Pored članova Udruge Plodovi gorja koji su također pripremili domaće starinske delicije od izlagača domaćina valja spomenuti vrijedne radove Goranskih vunarica, Kućne radinosti Sofije i Nenada Poljančića i OŠ Dr. B. Markovića kao i izlagače iz Primorja i Zagrebačke županije.

Rahela Vitasović, direktorica Turističkog ureda Ravna Gora ističe:
Glazbenim, informativnim, kreativnim i izložbenim sadržajima „Škrinjica” je proteklih godina okupila entuzijaste koji čuvaju kulturne i baštinske vrijednosti Gorskog kotara ali je ugostila i brojne čuvare baštine iz raznih krajeva Hrvatske i sudeći po dosad iskazanom interesu ravnogorski Festival starina u potpunosti ispunjava svoju zadaću i postaje važan segment u procesu očuvanja hrvatske kulturne baštine.

Blažica Sveticki, predsjednica Udruge Plodovi gorja govori:
Ravnogorski festival protječe u dobrom raspoloženju i zrači pozitivnom energijom entuzijasta, čuvara baštine iz cijele Hrvatske. Upoznajemo nove drage ljude i svi zajedno nastojimo mladima približiti poimanje tradicijskih vrijednosti i bogatstvo baštine. U tome je najveća ljepota „kopanja po škrinjici”. Na Festivalu su dobrodošli svi oni koji na bilo koji način stvaraju nove vrijednosti, svojim nadahnućem obogaćuju kulturu sadašnjosti i ostavljaju svoj trag u bilo kojoj vrsti kreativnosti, jer osim što otkrivamo i čuvamo baštinu prošlosti, spremamo u „Škrinjicu” i vrijednosti današnjice za buduće naraštaje. Raznovrsna događanja pod kapom „Škrinjice” održavaju se u Ravnoj Gori već sedam godina za redom pa cijela manifestacija iz godine u godinu postaje sve sadržajnija i bogatija, a sve to možemo zahvaliti konstantnoj potpori Primorsko goranske županije i Općine Ravna Gora, vjernim sponzorima Calligarisu Ravna Gora, Trgovini Krk, Ravna d.o.o Ravna Gora te brojnim suradnicima u projektu očuvanja baštine.

Događaji

srp 2024

Dani lavande u Moravicama – 08.07.2024. - 14.07.2024. @ 16:00 - 21:00
Bobfest - festival bobičastog voća – 20.07.2024. @ 11:00 - 21:00

Aktualno

Share This