AKTUALNO

“Kuharica iz bakine škrinjice” upravo je izašla iz tiska
26. listopada, 2018.

U okviru 9. „Festivala starina iz bakine škrinjice“ Ravna Gora 2018. i obilježavanja Dana Općine i Župe Ravna Gora 2018. u subotu 3. studenog pred brojnom publikom predstavljena je „Kuharica iz bakine škrinjice, običaji tijekom godine“ autorice Blažice Sveticki.

Pod stručnim vođenjem novinara i profesora književnosti Marinka Krmpotića, uugodnoj opuštenoj atmosferi, knjigu knjigu predstavila je autorica, a o knjizi su govorile i Nataša Možgon Kauzlarić, ravnateljica škole, lektorice Žaklina Majetić Mufić i Ivana Ćurić te Mirjana Pleše, predsjednica Udruge ljubitelja lokvarskih starina. U večeri punoj emocija u kulturno glazbenom i programu svoj su doprinos dali: MPZ Gimpl, dijalektalna grupa Osnovne škole pod vodstvom Gordane Podobnik te Vito i Neva Margitić.

U okviru predstavljanja mogla se razgledati prigodna izložba fotografija i starina koju su postavili Udruga umirovljenika opčine Ravna Gora, OŠ Dr. B. Markovića te Udruga Plodovi gorja. Prezentaciju školskih projekata očuvanja baštine prezentirala je pedagoginja škole Monika Bajt Stepić uz pomoć učenica Dore Dlab i Lorene Burić. Nakon programa svi su pozvani na degustaciju jela i slastica iz kuharice.

Pokrovitelji: Općina Ravna Gora, Primorsko-goranska županija
Organizator: Udruga „Plodovi gorja Gorskog kotara“

O kuharici:
Knjiga pod nazivom „Ravnogorska kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine“, autorice Blažice Sveticki ne sadržava samo recepte već podsjeća na tradiciju i običaje, neke već pomalo i zaboravljene. Knjiga započinje s običajima Korizme i Uskrsa i jelima koja prate ovaj blagdan, slijede jela uz proljetne radove, košnju sijena…, jesenska jela uz kopanje krumpira i druge jesenske radove, sve do običaja i jela Božića, zimskih jela uz čišćenje snijega i prezimljavanje sve do pusta, a završava jelima i s običajima uz posebna događanja: rođenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja… Posebno je predstavljeno kako ravnogorska škola čuva tradiciju uz recepte z pripremu kruha, predstavljane su i ravnogorske udruge u kulturi koje usko sudjeluju u projektima Udruge „Plodovi gorja Gorskog kotara“ uz recepte za velika društva te na kraju i slastice od plodova gorja te odabrani recepti autorice.
Kuharica je formata A4 na 280 stranica, tvrdog uveza, u nakladi od 1000 primjeraka. Tisak Grafika Helvetica d.o.o. Rijeka, izdavač: Udruga „Plodovi gorja Gorskog kotara“.
U kuharici koja prati običaje goranskog kraja ima ukupno 170 recepta.

Događaji

srp 2024

Dani lavande u Moravicama – 08.07.2024. - 14.07.2024. @ 16:00 - 21:00
Bobfest - festival bobičastog voća – 20.07.2024. @ 11:00 - 21:00

Aktualno

Share This