AKTUALNO

Dan borovnica u Ravnoj Gori
7. srpnja, 2016.

Sretno bijaše doba koje mi nazvasmo “zlatnim”,

Kada je čovjek živio od šumskih plodova,

a za liječenje je rabio bilje iz polja i potoka

 Ovidije (Metarmofoze, knj.XV)

 

Iskoristite sunčanu subotu vikenda koji dolazi i posjetite Ravnu Goru, koja je domaćin Dana borovnica.

Uz rekreativni i gastro doživljaj možete ponešto i saznati o ljekovitosti borovnica.

Ovdje donosimo tek djelić priče o borovnicama, ako Vas zanima više i želite uživati u mirisu prirode i slasnim zalogajima dođite 11. srpnja  u Ravnu Goru i uživajte u ugodnom šumskom hladu.

Šumska borovnica
Borovnica usporava proces starenja, poboljšava funkciju vida i cirkulacije.
Borovnice su voće s uvjerljivo najviše flavonoida, moćnih sastojaka koji usporavaju proces starenja.
Listovi borovnica glavni su domaći lijek protiv šećerne bolesti. Toliko je djelotvoran da ga neki nazivaju biljni inzulin. No, listovi su djelotvorni jedino ako se uberu prije nego što sazru bobice. Nakon toga nemaju ljekovite vrijednosti. Čaj od listova ne smije se piti bez nadzora. Listovi se suše u tankim slojevima u hladu ili u pećnici na 40 stupnjeva C.
Bobice se jedu svježe ili osušene i umočene u rakiju. Suše se na 45 stupnjeva C. Od njih se pripremaju likeri, cijedi sok ili pak spravljaju pekmezi i džemovi.
Sok je najbolji za grgljanje, a marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrijela. Najdjelotvorniji je sirov sok. Suhe bobice zaustavljaju proljev, osobito kod male djece, dok svježe pomažu kod začepljenosti.
Borovnice utječu na vid i čuvaju očnu mrežnicu. Osušene bobice zaustavljaju krvarenje hemoroida. Sok liječi želučani i crijevni katar, pomaže kod probavnih smetnji, nedostatka teka. Osim toga, pokazalo se da su djelotvorne u liječenju infekcija mokraćnog kanala jer u sebi imaju sastojke koji ne dopuštaju bakterijama da se zadržavaju na stjenkama mokraćnog sustava.

Događaji

Nema događanja

Aktualno

Share This