ceste

Cesta plodova gorja

8.11.2013

«Plodovi gorja» povezuju proizvođače autohtonih i originalnih proizvoda Gorskog kotara, a indirektno spaja i ostale autohtone proizvođače poput proizvođača goranskih suvenira, ručnih radova i sl., vežu se i na ugostiteljske i smještajne kapacitete te prirodne i kulturne znamenitosti.
Pored obilaska poznatih prirodnih atrakcija i zanimljivosti Gorskog kotara, manifestacije Plodova gorja pružaju nove mogućnosti osmišljavanja ponuda i originalnih tura kroz Gorski kotar za turističke agencije iz zemlje i inozemstva.

Manifestacije «Plodova gorja» temelje se na krajobrazu, tradiciji i obitelji, a vezane su uz Cestu plodova gorja. Cesta plodova gorja povezuje obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvođače autohtonih proizvoda od voća, bobičastog voća i ljekovitog bilja koje raste na području Gorskog kotara.
U okviru upoznavanja obitelji «malih» poduzetnika –proizvođača autohtonih proizvoda želimo ponuditi gostima edukaciju u prostoru: saznanja o ljekovitosti šumskih i ekološki uzgojenih plodova i ljekovitog bilja, mogućnost sudjelovanja u radu na gospodarstvu, poduka iz tradicijskih zanata, učenje o pčelama i pčelarstvu, upoznavanje djece i odraslih s prirodom i životinjama, upoznavanje s kulturnom i prirodnom baštinom goranskog kraja. Pored obilaska obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava može se planirati i obilazak biciklističkih i planinarskih staza uz razgledavanje prirodnih i kulturnih atrakcija i pružanje odmora u ugodnom goranskom ambijentu uz ponudu domaće prehrane.

PROIZVODI:
- jabučne prerađevine, ukrasni predmeti od keramike i suveniri

- kruške i prerađevine od krušaka
- jabuke i prerađevine od jabuka
- domaći kravlji sirevi

- bobičasto voće (jagode, maline, borovnice, ribiz),
- prerađevine od bobičastog voća, autohtoni suveniri
- centar za održivi ekološki razvoj Gorskog kotara

- lavanda i ljekovito bilje,
- likeri, domaći sirupi i pekmezi

- bobičasto voće (jagode, maline),
- prerađevine od bobičastog voća

- sadnice gorske lavande
- prerađevine gorske lavande (eterično ulje, mirisna vodica, macerat, sapun, mirisne vrećice, čaj, liker, rakija)

Aperitiv, digestiv, desertna pića , travarica

Domaći likeri: liker od meda, biljni liker